7 september 2010


Sinds gisteren ben ik gearriveerd in het Social Service Centre (SSC) in Bangalore en heb ik weer toegang tot het internet. Ik heb zojuist een fantastische introductieweek achter de rug met enorm veel verschillende belevenissen. In Uscha Kirana had ik een prachtig appartement midden in de natuur. Voor mijn gevoel leek het net Cuba met om je heen palmbomen en apen die door de bomen slingerden. De bewoners zelf waren niet zo gecharmeerd van de apen en met kattepulten werden ze weggejaagd, omdat ze anders de gedekte tafels plunderden. In Uscha Kirana was geen luxe, maar een overweldigende natuur. ’s Morgens werd je wakker van de geluiden van de verschillende vogels, onder andere het geschreeuw van papegaaien. Vanuit mijn bed kon ik de gestreepte eekhoorns door de bomen zien dartelen evenals een hele familie aap. In mijn kamer zaten gekko’s die een fluitend geluid maakten, waardoor je soms wakker schrok. Kortom echt een omgeving voor mij. Hier kregen we lezingen van verschillende beroemdheden. Zo kregen we een lezing over de Indiase cultuur en filosofie en bij het opkomen van de zon yogalessen van een autoriteit op dit gebied. Dhr Arun Madhavan heeft verschillende boeken over yoga op zijn naam staan. Een lezing van een wereldberoemde neurochirurg was ook heel indrukwekkend. Dr. Thimappa Hegde is beroemd geworden met de operatie van een siamese tweeling.

het paleis van de sultan in Mysore

We zijn ook nog twee dagen naar Mysore geweest, een stad met een prachtig groot paleis van de sultan. Jammer genoeg mocht je niet fotograferen in het paleis en heb ik dus geen foto’s van het paleis van binnen. In Mysore heb ik een salamakamies gekocht. Dit is net als de sari een traditionele dracht van Indiase vrouwen en bestaat uit een broek met tuniek en bijpassende sjaal. Omdat de wegen vaak erg slecht zijn en op snelwegen koeien, schapen, geiten en fietsers, riksja’s etc. zijn, duurt de reis per auto erg lang. In India is het nagenoeg onmogelijk om sneller met de auto te reizen dan een gemiddelde van 40 km per uur. De rit van Usha Kirana naar Mysore duurde 4 uur en was slechts 140 km.

5 minutes of fame

De Indiase mensen zijn erg aardig en nieuwsgierig. Ze staren je openlijk aan, vragen vaak waar je vandaan komt en willen vervolgens met je op de foto. Foto’s met westerlingen erop is denk ik een soort van statussymbool. In het SSC vinden ze het ook geweldig dat er iemand van Europa op bezoek is, en iedereen wil je constant een handgeven. Als je langs de kinderen loopt staan ze onmiddellijk op, groeten en zeggen: ” Hello Miss, how are you”. De kinderen zwaaien ook de hele tijd naar je en zijn uiterst beleefd en vriendelijk. Ik voel me af en toe net iemand van de koninklijke familie. Toen ik gisteren in het SSC aankwam, stonden alle kinderen en het personeel in lange rijen op mij te wachten en kreeg ik een mandje bloemen aangereikt. Op de grond hadden ze met wit zand “Welcome Karen Eeuwijk” geschreven. Ik werd toegezongen met een welkomslied en allemaal stralende gezichtjes. Vandaag ben ik in de verschillende klassen gaan kijken naar de lessen. De kinderen zitten op de grond in een kaal lokaal en hebben nauwelijks faciliteiten. De meeste gehandicapte kinderen zitten in een aparte klas en het was wel even slikken om te zien hoe weinig materiaal er voor deze kinderen voor handen is. Gelukkig zijn leerkrachten hier erg gedreven en de meeste kinderen maken beslist geen ongelukkige indruk. (behalve een klein jongetje, dat de hele tijd moest huilen omdat hij bang voor mij was, hij had nog nooit een westerling gezien) Ik ben benieuwd wat ik morgen te zien krijg en wat ik eventueel kan gaan doen. Ik houd jullie op de hoogte.

8 reacties op “7 september 2010”

 1. Ankie zegt:

  Hoi Karen. Het lijkt of je al weken weg bent als ik lees hoeveel je intussen al hebt beleefd. Zijn jullie afgelopen week goed voorbereid op jullie taak in Bangalore? Zijn er ook stagiaires in jouw groep(en)? Afgelopen weekend Jan en Janneke nog gesproken. We hadden een heerlijke BBQ en een zeer drukke 40+ wedstrijd. Zal binnenkort eens proberen te skypen. Groetjes en nog veel succes. Ankie

 2. Ellen en Frans zegt:

  Hoi Karen,

  Leuk om al je belevenissen te lezen, je hebt al heel wat meegemaakt en je staat pas aan het begin van dit spannende avontuur.
  Leuk die foto’s, dan gaat het bij ons ook meer leven.
  We hopen dat je op het SSC je draai kan vinden en je er veel kan gaan doen.
  We wensen je heel veel succes daarmee, en zijn erg benieuwd naar je volgende nieuws op deze web-log.
  Veel groetjes uit Deventer, Ellen en Frans

 3. Saskia zegt:

  Hoi Karen,
  Wat een belevenissen in zo’n korte tijd. Het klinkt geweldig en zo ziet het er ook uit. Volgens mij ga je een fantastische tijd hebben. Leuk ook die foto’s.
  Veel plezier!
  liefs,
  Saskia

 4. ma van eeuwijk zegt:

  hallo lieve karen
  er is een uitdrukking;wie verre reizen doet,heeft veel te vertellen
  dat is beslist op jouw van toepassing
  geweldig wat je allemaal ziet en hoort
  dit alles tijdens de introductie-week ,die je gehad hebt
  maar nu ga je beginnen aan het echte werk
  karen,ik wens je het allerbeste en tot de volgende keer
  liefs van je moeder,

 5. Gerda zegt:

  Hallo Karen,
  Wat leuk om te lezen dat het allemaal goed gaat met je. Gelukkig dat je goed ontvangen bent en je al zoveel hebt meegemaakt en gezien.
  Ik heb nl. pas van een vriendin, wier dochter ook in het zuiden van India een rondreis heeft gemaakt, een heel ander verhaal gehoord. Was al bang dat je dit ook zou meemaken. Zijn de darmen weer rustig geworden?
  Ik heb weer een hele leuke groep dit jaar, ( hopelijk blijft dit zo) maar ik ben benieuwd hoe en wat je allemaal met de kinderen doet in jouw nieuwe school. Je wist dit natuurlijk wel, maar om er ├ęcht mee te werken
  is natuurlijk toch anders. Ben benieuwd. Veel liefs uit Termaar. Groetjes.

 6. rob beaumont zegt:

  Hoi karen,

  ik heb je gevonden op de site, had net een mail naar hotmaicom gestuurd, maar dat is niet meer nodig.Fijn om te lezen dat de eerste weken zo goed gelopen zijn en dat je aangekomen bent in SSC.
  wat een verschil trouwens met 20 jaar geleden toen ik 3 maanden naar China ging. Nu heb je mobiele telefoons, internet, je kunt skypen. Toen was ik al blij als ik een hotel gevonden had waarvandaan je kon bellen (wel vaak na uren wachten..)

  Ik hoop dat je de komende periode lekker aan de slag kunt gaan, dat je rust krijgt voor jezelf en dat je kunt genieten van alles wat je meemaakt.

  Heel veel warme groeten uit een killig Maastricht.

  Rob Beaumont.

 7. Paula en Math zegt:

  Hoi Karen,

  Fijn te zien dat je een en al enthousiasme bent.
  Onze gedachten zijn veel bij je.
  Het blijve je meer dan goed gaan.

 8. Arlet zegt:

  Hallo Karen,

  Ondertussen goed gesetteled in het SSC?
  Leuk om je verhalen te lezen over de introductieweek, met die van Esmee ernaast kan ik me een heel goede voorstelling maken haha, Fijn dat het zo leuk was.
  En nu dus Vandalur, fijn dat je goed ontvangen bent, en leuk zijn de kids he! haha ik mis ze met vlagen nog wel eens hoor, heeft toch echt een indruk achter gelaten, hoop dat dat voor jou ook zo is!
  Veel succes en plezier nog en doe iedereen de hartelijke groetjes van mij!!

Een reactie toevoegen